Program for turen
Søndag d. 3. marts
- Afrejse fra København til Stockholm
Mandag d. 4. marts
- Sveriges Elevkårer
Tirsdag d. 5. marts
- LSU
- Opsamling fra dagene i Stockholm.
- Afrejse fra Stockholm til Oslo
Onsdag d. 6. marts
- Brannfjell Skole
- UngOrg (Ungdomsorganisationer i Norge)
Torsdag d. 7. marts
- Elevorganisajonen Norge – stormøde
Fredag d. 8. marts
- Elevorganisajonen Norge - stormøde
- Afrejse til København
Dagbog
Så er vi ankommet til Queens Hotel i hjertet af Stockholm. Flyturen fra Kastrup gik som smurt og alle os deltagere, er helt klar på en uge, fyldt med viden, oplevelser og inspiration fra vores søsterorganisationer her i Sverige og i Norge.
I aften skal vi ud og spise, og forbedrede os på i morgen, hvor vi skal besøge Sveriges Elevkårer, der repræsenterer en stor del af elevrådene i Sverige. Vi glæder os enormt til besøget og til at høre, hvordan søsterorganisationen arbejder.
Svenske knus
Mia Rosa, David, Jannik, Alfred og Laura
Så er anden dag, på vores første af to ture til vores nordiske kollegaer vel overstået. Masser af besøg og nye indtryk har præget dagen. Dagsorden har været sat med fokus på det svenske system, og vores kollegaer i dette.
Vi startede ud med en god omgang morgenmad her på det hyggelige og rustikke hotel, i Stockholm, ”Queens Hotel”. Efterfølgende blev vi fulgt af vores ”hjælpere” på turen, Camilla og Tobias, til vores første stop i løbet af dagen. Der var ved ”Sveriges Elevkårer”, hvor vi havde en rigtig god snak med deres formand eller som det hedder på svensk: ordförande. Han hedder Mattias Hallberg, og var en super flink fyr. Han fortalte om organisationens historie som startede i 1938.
”Sveriges Elevkårer” er næsten vores svenske søsterorganisation, bortset fra at de dækker gymnasieeleverne. Men vi lærte stadig ufattelig meget, om hvordan man også kan lede en organisation og fik en hel del inspiration gennem deres materialer. Her brugte vi godt og vel halvanden time.
Efterfølgende tog vi så videre, med Mattias som guide, for at se det svenske parlament. Noget som de fleste ikke ved, er at samtlige parlamentsbygninger er forbundet med et stort kontorkompleks, under jorden, hvilket betød at man fra den Rigsdagshuset hvor vi kom ind kunne man underjordisk gå til det svenske ”snapsting” hvor vi spiste lækker frokost med Mattias.
Efter frokost sagde vi farvel til parlamentet, og hoppede på en bus til Kungholmens Gymnasium, hvor vi skulle besøge deres elevkår. Et elevkår er en pudseløjerlig blanding af et elevråd og en fritidsklub. Der findes ikke klasserepræsentanter, og de er ikke nødvendigvis med i nogle udvalg på skolen (det var det her dog). Deres elevkår bestod af en hel masse menige medlemmer, der ville være med i klubben, og en styrelse valgt af dem. De havde 99% af alle skolens elever som medlem, og er derfor skolens største klub, skarp fulgt af idrætsklubben på en andenplads.
Det var en vildt fed oplevelse at møde elevkårets bestyrelse på 8 personer, og snakke om hvad de arbejder med. De var også meget interesserede i at høre om DSE og hvad vi lavede lige nu, og nogle af dem der havde samfundsfag, havde faktisk hørt om lock-outen i Danmark, så det fik vi da også lige en snak om J
Vi går i seng med en film på Netflix og glæder os til en god dag i morgen!
Krammere fra Sverige, landet med Chocolate Moose i stedet for Mousse 😉
Laura, Mia, Jannik, David og Alfred
I dag er sidste dag i Sveriges hovedstad før afgangen til Norge.
Hele dagen startede med tidlig udchecking fra hotellet og derefter videre til caféen Wayne’s Coffee.
På caféen evaluerede vi endnu engang dagen med Sveriges Elevkårer. Det var en super spændende dag, men der er forskel på at arbejde og repræsenterer gymnasieelever og så at repræsenterer grundskolen, som vi jo gør. Desuden er der store økonomiske forskelle på vores organisationer – deres budget er cirka fire gange større end vores, til en elevmasse der kun er halvdelen af os.
Derefter brugte vi et par timer, på at forberede os til møderne i Norge i morgen. Vi skal besøge en norsk grundskole og paraply organisationen ”UngOrg”, der repræsenterer 58 børne- og ungdomsorganisationer i Oslo.
Da vi havde drukket os mætte i kaffe, begav vi os igen i mod Sveriges Elevkårers hovedkontor, hvor vi havde lavet en ny aftale med deres ordförande (formand), Mattias, om at gennemlæse noget af alt deres materiale. De har over tyve håndbøger, der både strækker sig over guides til rektorer, pressehåndtering, bøger skrevet af andre elevkårer og meget mere! Vi læste flittigt og tog masser af noter, det var en overvældende mængde information og inspiration. Mon ikke vi bestiller et par eller ti, når vi kommer tilbage til Danmark? Bare så vi kan blive endnu skarpere i vore egne håndbøger…
Derefter gik turen fluks tilbage til hotellet, hvor vi hentede vores bagage og rejste mod lufthavnen. Efter en lille forsinkelse landede vi trygt og godt i Norges hovedstad, Oslo.
Vi sidder nu på hotellet og er ved at gøre klar til at sove. En grundskole og UngOrg venter jo som bekendt i morgen.
Sov godt!
Alfred, David, Jannik, Laura og Mia
Så kører vi på 4 døgn, denne dag er den første hele dag i Norge, den blev brugt ret godt, fra morgenstunden, vi mødtes klokken 7.00 i hotellets restaurant, til en rigtig lækker morgenkompleks.
Dagen i dag gik med et skolebesøg, samt besøg hos noget der hedder UngOrg, første besøg var allerede klokken 8.00, og der var en del transporttid, ud til Branfjell Skole, hvor vi havde et møde med Jarle.
Da vi ankommer til skolen, hvor der ingen elever er, da de er på en kæmpe skitur med skole, møder vi Jarle, som er underviser på skolen, der viser os rundt og fortæller om hvordan skolen er bygget op, og hvilke normer de har på skolen, det var rigtig lærerigt, vi fandt ud af det norske skolesystem mindede en del om det danske, i Norge, er det bare delt op om, de går ind indskolingen eller overbygningen, , der er skoler kun for overbygningen og resten af skolerne er for indskoling og mellemtrinnet, denne skole var en del af overbygning, med et budget på 55 mio, som er en del mere end, hvad de fleste skoler, af den størelse, har i Danmark, Jarle fortalte også at de har ansat en fast bibliotekar, og en assistent. Herefter tog vi hjem på hotellet til en kort lur, eller hvad man ville bruge tiden til, inden vi skulle mødes igen, og mod UngOrg, frokosten i dag bestod af falafel, med diverse ting til.
UngOrg er en paraplyorganisation, lidt ligesom Dansk Ungdoms Fællesråd, UngOrg, har bare ikke mulighed for at yde økonomisk støtte til deres medlemmer, til gengæld hjælper de med at starte, udvikle og søge penge til organisationerne i Oslo. UngOrg dækker over 60 medlemsforeninger, som er alt fra Oslo´s tyrkisk ungdom til Socialdemokratisk ungdom Oslo.
Mødet hos UngOrg, gik mest af alt ud på at få nye måder at tænke organisation på, fordi de kører det på denne måde, vi fik en del udbytte af mødet vi, kan tage med hjem til vores kompetence team, blandt andet har de en virklig udbytterig bog, som vi kan inddrage dele af i vores fælleselevrådsbog, eller en ungehøring, som mest af alt gik ud på, man hvert år, har et bestemt emne man snakker med en gruppeunge om, temaet for 2012 var tryghed og kriminalitet i Oslo.
Efter mødet tog vores hjælper Camilla og Tobias, tog de os med sightseeing, hvor vi så det norske kongehus, vi blev ret hurtige enige om, det var meget godt vi kom af den mindre kønne del af det gamle Danmark.
Vi vil nu efter en dejlig lang dag ligge os til at sove, med tanken om vi i morgen skal til det norske stormøde, og få en masse idéer med hjem til vores egne stormøder for fremtiden.
Hilsner
David, Alfred, Camilla, Tobias, Laura, Mia og Jannik.
Det er vores næstsidste dag på turen – og næstsidste dag i Norge. Vi brugte hele dagen på at være gæster til den norske elevorganisations, Elevorganisasjonen i Norge, stormøde, som de kalder Elevtinget 2013. Mødet foregik på Oslo Kongressenter og varer hele fem dage! Dette var fjerde dag, som de brugte på at diskuterer ”Operasjon Dagswerk”. Elevorganisasjonen repræsenterer nemlig både ungdomsskolen (vores 7., 8. og 9. klasse) og videregående skole (vores gymnasium).
Det var enormt spændende at opleve debatten. De havde en særlig tendens til, at være langt mere høflige en vi normalt er, når vi står på vores talerstol til Generalforsamlingen. Blandt andet startede helt normale talere med ”kjære desisjons komité, kjære ordstyrebord, kjære Elevting”og lignende sætninger, og afsluttede stort set altid med ”god debatt”, ”godt valg” eller ”takk for meg, kjære Elevting”. Det var faktisk ret fedt, måske vi skulle blive lidt bedre til det i Danmark?
Noget andet vi lærte var, at skolerne og gymnasierne prioriterer Elevorganisasjonen og Elevtinget. OGSÅ selvom det koster 8 kroner per elev at melde sin skole ind (i modsætning til to hos os) og hele 4000 kroner at deltage i stormødet – og det er endda eksklusiv aftensmad! På trods af de høje priser, har hele 560 elever tilmeldt sig og deltaget i Elevtinget. Det er fandeme vildt!
Vi snakkede med en stor mængde elever i lunsj-pausen og i de små, og virkelig få, pauser i løbet af mødet. De virkede virkelig glade og opstemte! Faktisk præcis som os, når vi deltager på vores egne stormøder.
Vi opsugede indtryk, nedskrev noter og gjorder os store tanker om, hvordan lille Danmark kunne bruge det hele. Klokken 19:30 var vores hoveder så snurrende og bedøvede af ny viden, at vi skyndte os tilbage på hotellet og ud og spise. Pizza blev løsningen, før vi igen sad på sengene og evaluerede dagen.
Klokken er ikke mange, men vi kan love Jer for, at vi skal sove nu. Men selvom vi er sindssygt trætte, vil vi alligevel dele følgende besked med Jer:
I Danske Skoleelever siger vi, at ”sammen står vi stærkest”. I Norge siger de ”sammen er vi sterke”. Norge og Danmark sammen må i så fald, stå endnu stærkere.
Alfred, David, Laura, Jannik og Mia Rosa