Kort information om handicap

KORT INFORMATION OM STAMMEN

Når et barn stammer, kan det foregå på forskellige måder; nogle børn gentager bestemte stavelser mange gange (eks.: Ve-ve-ve-ved du hva-hva-hvad?), mens andre forlænger nogle stavelser (eks.: s-s-s-slange). En sidste form for at stamme er, når der er en blokering – altså, når barnet ikke kan få ”ordet frem”.
Stammen er altså både en talelidelse, et kommunikationsproblem og et skjult handicap. Det er en talelidelse i den forstand, at barnet, der stammer ikke altid kan sige det, han/hun vil, når han/hun vil.
Det er også et kommunikationsproblem, fordi stammen gør samtale svær, både på grund af selve talen, men også på grund af fx spændinger i hals og krop, blokeringer og undgåelse af bestemte ord og situationer.
Det er ikke til at se på et barn, at han/hun stammer og mange børn, der stammer, forsøger alt hvad de kan at skjule, at de stammer. På den måde kan stammen kaldes for et usynligt eller et skjult handicap.


Kort information om handicap

STYRKEN VED DETTE HANDICAP

Mennesker, der stammer, er lige så forskellige som alle andre og har dermed også forskellige styrker og talenter.
Faktisk er der mange personer, der stammer, som er store talenter, og der har gennem tiden været mange, som stammer, der er blevet store stjerner. Det gælder for eksempel rocksangeren Elvis Presley og skuespillerinden Marilyn Monroe.


Kort information om handicap

DETTE KAN DU SOM KLASSEKAMMERAT GØRE FOR, AT ELEVER MED STAMMEN KAN HAVE DET GODT I KLASSENS FÆLLESSKAB

Generelt er det godt, at du behandler din klassekammerat, der stammer, ligesom dine andre kammerater. Noget af det værste er, hvis du undgår din kammerat, fordi du tænker, at det måske bliver mærkeligt eller pinligt at tale sammen.
Det er vigtigt at have en åbenhed omkring det at stamme. Hvis man i klassen og i fritiden kan tale om, hvordan det er at stamme, og hvis du spørger din kammerat, om der er nogle særlige ting, du kan gøre, som hjælper ham eller hende, kan det betyde rigtig meget. Det er nemlig hårdt, hvis man hele tiden koncentrerer sig om at skjule, at man stammer.
Mange er i tvivl om, hvordan de skal bære sig ad, når de taler med en, der stammer. Der er heldigvis flere råd, som kan hjælpe:
Det er vigtigt at være en god lytter – at bevare øjenkontakt og lytte opmærksomt til, hvad din kammerat siger og ikke fokusere på, hvordan det siges.
Vis eller sig direkte, at du har god tid til at høre, hvad din kammerat vil fortælle.
Lad ham eller hende selv afslutte ord og sætninger. Selvom man kan have lyst til at hjælpe, hvis han/hun gentager noget mange gange eller fx viser besvær ved at skulle sige et bestemt ord, er det vigtigt at vente på, at han/hun selv får det sagt.


Kort information om handicap

KOMPENSATION/HJÆLPEMIDLER

Der findes forskellige programmer eller apps, som kan ændre den måde man hører, hvad man selv siger. Dette kan hjælpe en elev, der stammer.
Der er også forskellige teknikker, man kan lære ved en talepædagog eller på nogle kurser. Det kan være noget, hvor man lærer at trække vejret på en bestemt måde.
Mange har stor gavn af mindfulness, hvor man fx lærer afspænding, og hvor man også arbejder med, hvordan man har det med, at man stammer.
Hvis man stammer, kan man til afgangsprøven få tildelt ekstra tid, få en bisidder og få lov til at bruge elektroniske hjælpemidler.


Kort information om handicap

GÆNGSE FORDOMME OM STAMMEN

”Stammere er nervøst anlagte”
– Stammere er hverken mere nervøse eller generte end andre, men deres stammeproblemer kan gøre, at de trækker sig væk og holder sig lidt for sig selv. Hvis de skal sige noget foran flere mennesker eller mennesker, de ikke kender, kan de blive nervøse for, om de vil stamme meget. På den måde kan de virke både nervøse og generte.

”Stammere kan bare tage sig sammen”
– Nogen mener, at stammere bare skal tage sig sammen og holde på med at stamme. Børn, der stammer, kan nogen gange begrænse deres stammen ved for eksempel at undgå vanskelige ord. De kan også forsøge at ”skjule” deres stammen ved at isolere sig, så de ikke skal tale så meget med andre mennesker.

”Man skal lade som ingenting, når børn stammer”
– Mange har en opfattelse af, at det er godt at lade som ingenting, når børn stammer, men faktisk er det ikke nødvendigvis det bedste for barnet. Der er flere ting, man kan gøre, når man taler sammen, som kan støtte barnet, der stammer.