”Tak for tilliden. Tak for samarbejdet. Tak for ordet.”Caroline Helene Hermansen takker af som formand for Danske Skoleelever
I april 2024 blev Caroline Helene Hermansen valgt som formand for Danske Skoleelever ved organisationens årlige generalforsamling. Inden posten om lidt gives videre, deler hun sine tanker om året, der er gået, og om at repræsentere mere end 600.000 grundskoleelever.
Af Caroline Helene Hermansen, formand for Danske Skoleelever 2024/2025
Skoleåret 2024/2025 har ikke været et helt almindeligt år – hverken for Danske Skoleelever som organisation eller for mig selv. Det blev året, hvor jeg tiltrådte som formand for mere end 600.000 grundskoleelever og fik til opgave at repræsentere deres stemme i den hektiske skolepolitiske verden – blandt andet over for politikere og ministre, i radio og på TV og endda på tværs af landegrænser. Alt sammen som kun 16-årig og lige flyttet hjemmefra. Jeg synes, det er temmelig sejt, hvis I spørger mig. I min formandsperiode har Danske Skoleelever ikke kun fået nogle politiske tiltag igennem, som jeg er enormt stolt af – jeg har også oplevet en markant personlig udvikling i året, der er gået.
Nu et år ældre og rig på erfaring, oplevelser og tætte venskaber er jeg topklar til at give posten videre til Magnus Herrmann, der officielt afløser mig den 1. juli 2025. Men inden da vil jeg benytte lejligheden til at sige tak, farvel og på gensyn – til mine medfrivillige, til mine kolleger på sekretariatet i Risskov og til mine kritikere og samarbejdspartnere i dansk skolepolitik.

En bedre skole for fremtidens elever
En ting, jeg er særligt stolt af, er det præg, jeg har været med til at sætte på skolepolitikken. Gennem hårdt arbejde – og takket være mine forgængeres stærke indsatser – har Danske Skoleelever sat eleverne på det politiske danmarkskort. Vi bliver hørt og får indflydelse på emner, som vedrører eleverne, og jeg oplever, at jeg som formand har bidraget til at skabe en bedre skole for elever i hele landet.
Et eksempel fra året, der er gået, er vores undersøgelse om elevinddragelse i samarbejde med Børnerådet og UNICEF Danmark. Denne viste en tydelig sammenhæng mellem graden af elevinddragelse og elevens lyst til og motivation for at lære. Undersøgelsen viste også bekymrende tal om, at netop elevinddragelse er en ’luksusvare’ rundtom på de danske grundskoler. Når jeg fremhæver denne undersøgelse, er det fordi, vi fik råbt politikerne op. I forbindelse med det igangværende arbejde med fornyelsen af skolen fag er netop elevinddragelse blevet et bærende princip og en målsætning i de nye fagplaner. Det betyder helt konkret, at grundskoleelever i fremtiden vil møde en skole, der tager højde for elevernes perspektiver, og at undervisningen i højere grad udformes i samarbejde mellem lærere og elever. Det er jeg helt vildt stolt af, for i mine øjne bliver skolen kun rigtig god, når den skabes i samarbejde med os. At alle elever fremover vil opleve at blive hørt og inddraget i udformningen af den daglige undervisning – og ikke kun, når temaet til skolefesten skal vælges – er en kæmpe sejr.
Vi vil spørges, vi vil høres
Selvfølgelig har de politiske kampe ikke kun ført til sejre – men ikke desto mindre har det været vigtigt for mig at deltage og bidrage med elevernes stemme. Folketingets præsidiums beslutning om at forbyde emnet ”Palæstina som selvstændig stat” ved Skolevalget i januar 2026 har vakt stor debat. Det er et emne, der har fyldt meget i den sidste tid af min formandsperiode, hvilket jeg faktisk er glad for. For jeg synes, det er en vigtig diskussion at tage; skal vi elever ’beskyttes’ fra emner, der er kontroversielle, ubehagelige eller kan skabe splittelse og uenighed? Det bliver et stort fedt ”nej tak” herfra, for de gode intentioner ender med at give os elever en forkert demokratiopfattelse og -forståelse. Hele pointen med Skolevalget er netop at lære os elever, at demokrati ikke er ‘lige ud ad landevejen’, og at der mange forskellige følelser og holdninger i spil.
Derfor glæder jeg mig over den opmærksomhed, der har fulgt med debatten – og især det store fokus på, hvad eleverne mener. Da jeg fik muligheden for at komme med vores synspunkter i DR’s podcast ”Genstart”, takkede jeg ja uden at tøve. Vi havde et budskab, der skulle høres – og det blev det. Jeg er ærligt talt sindssygt stolt over at have formidlet noget så vigtigt på så stor en platform, hvor jeg på vegne af mine over 600.000 medlemmer fik delt vores tanker med store dele af Danmark. At enhver kan høre elevernes holdning til et højaktuelt politisk emne i en landsdækkende podcast viser, hvor langt vores organisation er kommet.
20 år af og for elever
For vores organisation har udviklet sig – ikke kun politisk. I løbet af året har jeg haft fornøjelsen af at se Danske Skoleelever blomstre og nå ud til endnu flere elever. Stadigt flere elever får øjnene op for vores forening , og til såvel stormøder som andre nationale arrangementer ser vi et voksende deltagertal. Samtidig er vores lokalafdelinger rigtig godt kørende takket være en kontinuerlig indsats og et fantastisk engagement fra de lokalvalgte bestyrelsesmedlemmer.
Derfor var det også med stor begejstring, at vi i november inviterede til åbent hus på sekretariatet i forbindelse med Danske Skoleelevers 20-års jubilæum. Her kunne alt fra politikere til nuværende og tidligere ansatte og aktive fejre vores forening og det hårde arbejde, der har bragt organisationen til det sted, vi er i dag. Det var en kæmpe fornøjelse at blive mindet om, hvor mange mennesker der længe før mig har dedikeret tid og kærlighed til Danske Skoleelever. Jeg er beæret over at kunne fortsætte det arbejde, der gennem 20 år er blevet lavet, og ser frem til at videreføre det til det næste hold frivillige og bestyrelsesmedlemmer.
Tak for nu!
Når jeg om lidt giver stafetten videre til Magnus, træder jeg ikke kun af som formand. Jeg afslutter også et helt fantastisk år som sekretariatsfrivillig i fællesskab med 10 fantastiske un ge mennesker. En gruppe, der ikke kun har været mine bofæller og bedste venner – men også mit hjem. Sammen har vi grint og grædt, danset og sunget, arbejdet hårdt og knyttet tætte bånd på tværs. I har støttet mig og været der for mig, når tingene har været hårde og uoverskuelige, og I har været med til at skabe minder for livet. At kunne komme hjem på sekretariatet til en flok dejlige venner efter en lang arbejdsdag har været en af årets helt store glæder. Og disse øjeblikke kommer jeg til at savne: at lave natmad, holde picnic på stranden, tage på shoppetur i Aarhus, rengøre hele hytten til søndagsrengøring, lave bål og holde grillaftener, afholde brain-rot-kursus for de ansatte og tage på cykelture i ladcyklen Gitte. De oplevelser er jeg jer evigt taknemmelig for.
Når vores værelser er pakket sammen, og vi frivillige er flyttet ud af sekretariatet, kan jeg se frem mod en afløser, der er fuldstændig klar til at overtage roret efter mig. Magnus, det har været fantastisk at følge din udvikling de seneste år. Dit kæmpe engagement, din enestående entusiasme og dit store smil har været dine helt unikke kendetegn i dine år som hovedbestyrelsesmedlem. Din professionalisme, dit gåpåmod og dine skarpe pointer gør dig 100% i stand til at overtage formandsposten. Jeg ved, at du kommer til at – for at bruge vores egen terminologi – ’slaye’ den for hårdt som forperson, og organisationen har aldrig været mindre ’cooked’.
Tilbage har jeg kun at sige tak: Tak for tilliden. Tak for samarbejdet. Tak for ordet.
