Hvorfor træffer nogen unge beslutning om ikke at drikke? 

41% af alle danske unge har drukket deres først genstand som 13-14-årige, men der er også nogen, der aldrig begynder at drikke. Vi har talt med to piger, der ikke drikker og en pige, der drak første gang i 8 klasse 

Det er tre forskellige holdninger tilgange Ladun (9. Klasse, drikker ikke), Natacha (8. Klasse, drikker alkohol) og Clara (9. Klasse, drikker ikke) har til alkohol. Selvom Ladun og Clara er enige om ikke at drikke alkohol, så er det ikke af samme årsag. 

Ladun drikker ikke alkohol på grund af hendes religion. 

Ladun, der er muslim, drikker ikke alkohol på grund af hendes religion og så mener hun, at hun ikke har brug for alkohol til fester. 

“Selvom jeg ikke selv drikker, har jeg ikke nogen fordomme om andre unge, der drikker, fordi det er deres eget valg,” siger Ladun. 

Ladun synes danskerne drikker meget: 

“Jeg mener drukkulturen i Danmark er voldsom, og at folk begynder at drikke i en meget tidlig alder. Og så mener jeg, at unge meget ofte har en smule alkohol i blodet, før de tør snakke med hinanden” 

 

Natacha begyndte at drikke i 8 klasse 

17-årige Natacha svarer klart og tydeligt: “Ja det gør jeg,” da vi spurgte hende, om hun drikker alkohol. 

Jeg begyndte at drikke alkohol i 8. klasse, fordi jeg var nysgerrig og det virker sjovt. Jeg drikker til ungdomsfester, men også til en fødselsdag hvis der bliver serveret drinks, eller hvis man sidder en sommeraften, hvor man kan nyde en sommerdrink, så det er ikke altid bare det der med at blive fuld.” 

Natacha syntes både der er gode og dårlige ting ved drukkulturen i Danmark: 

“Jeg mener, at der er en dårlig kulturfordi nogle unge drikker så meget, at de ikke kan gøre andet end at ligge på fortovet, jeg mener også, at der er en god kultur fordi de unge er åbne overfor deres forældre.” 

 

Clara fra 9 klasse drikker ikke alkohol, fordi hun ikke føler, hun er klar 

Clara mener, at der er situationer, hvor hun føler, der er en smule pres, men det får hende ikke til at droppe festerne, der er nemlig stor forståelse for hendes valg. 

“Jeg har ikke et andet syn på andre unge, som drikker alkohol, men jeg håberat det er en beslutning, man tager med sine forældre i hjemmet, og at det ikke er det man oplever ude, der påvirker en. 

Clara mener der er en form for gruppepres i dansk drukkultur blandt unge, men det kommer meget an på situationen. 

 

næste afsnit af DSE TV skal vi snakke om alkoholkulturen Danmark blandt unge. 

Vi får besøg af de tre unge piger, som har hver deres mening om alkohol. Se med på https://skoleelever.dk/tv/ den 8 april.